Ei, sa keerasid selle teistpidi. Noh võtame haavlid ja graanulid. Aga me ei saa võtta turbiini kui pudeli kaela. Kuumkoda, OK, võib olla pudelikael, aga turbiin seal otsas käitub pigem nagu mingi klapp, mis voolu tugevnedes avaneb.taxu kirjutas:Just seda ütlesingi ju ka mina. Aga kuna turbiini kiiremini ringi ajamine nõuab rohkem energiat, siis MOTT! Umbes nagu kumb läheb kiiremini läbi pudelikaela, kas kilo pliihaavleid, või kilo plastigraanuleid? Kindlasti haavlid, sest kogus on väiksem ja samade tõukejõudude korral just see mõjutab tulemust.Minu seisukoht on, et 1kg/s õhku liiigutab turbiini kiiremini kui 1kg/s vett.
Kui väidad, et turbiini takistus ei vähene pöörete kasvamisega, siis aja algatuseks turbiin 100000RPM peale ja nüüd ürita sealt läbi ajada aeglast 0.01m/s gaasi - kui palju vastusurvet seal tekib? "Negatiivne vastusurve"!
Dünaamiline ja staatiline takistus on erinev. Propeller-lennuki propeller ei ole dünaamiliselt tema lauppinna osa, mis teda takistab, staatiliselt vaadates aga küll.
See, et pöörete tõstmise peale energiat kulub, on kama, kuna väljalaske energia on enivei kadu.
Kuna võimsus on meil sama, seega massi voolamine on sama. Aga kuna tihedused erinevad, siis hõredam liigub kiiremini. Ja mina väitsin seda, et plastgraanuleid mahuks rohkem läbi, mitte vastupidi, kuna nende algkiirus on 100x suurem. Ja gaaside puhul jõud on kiiruse ruudus, ja võimsus kiiruse kuubis - seega teeks kiiremad gaasid sama aja jooksul rohkem tööd.
1 m2 lauppinnaga auto tuuletakistus @200m/s on suurem kui
2 m2 lauppinnaga auto tuuletakistus @100m/s. Kuigi mõlemal juhul "voolab" sama mass ja sama mahtki - 200m3/s õhku.
Ja selle näite tuuletakistus on sama mis turbiinile antav energia. Ja kui seda energiat on vähe, siis turbiin ei jaksa kiiremini ringi käia, ja ta takistus ei vähene, voolavus halveneb, gaasid kogunevad ja rõhk tõuseb.